tools
  • A
  • A
  • A
  • lettergrootte

Waarom synthetisch?

Wat is een synthetisch smeermiddel?

Een synthetisch smeermiddel bevat meer sterk geraffineerde basisoliën dan dat er in conventionele minerale oliën worden gebruikt en bieden u daardoor een uitstekende bescherming en  prestaties. Synthetische motoroliën bieden allerlei voordelen die ervoor zorgen dat uw motor jarenlang optimaal kan blijven presteren. Om een beter inzicht in synthetische motoroliën te krijgen, moeten we eerst naar de oorsprong van motoroliën kijken.

Er zijn twee basistypen van smeermiddelen beschikbaar:

  • De traditionele typen zijn de conventionele minerale oliën.
  • Vervolgens zijn er synthetische smeermiddelen waarvan de populariteit groeiende is.

Beide typen worden van ruwe aardolie gemaakt. Het verschil is dat synthetische oliën door middel van meer geavanceerde raffinageprocessen worden gemaakt en dat ze zuiverder en van betere kwaliteit zijn dan conventionele minerale oliën. Door deze bewerking worden niet alleen meer onzuiverheden uit de ruwe aardolie verwijderd maar kunnen ook de afzonderlijke moleculen in de olie op de eisen van moderne motoren worden afgestemd. Deze speciaal aangepaste moleculen bieden een hogere mate van bescherming en maken betere prestaties mogelijk.

 Wat is een synthetisch smeermiddel?

Wat is er zo goed aan synthetische smeermiddelen?

De prestaties van synthetische oliën zijn van zichzelf krachtiger, speciaal wat betreft de vloeibaarheid bij lage temperatuur evenals de stabiliteit bij hoge temperatuur en de bescherming tegen afzettingen. Deze eigenschappen kunnen bijdragen tot verminderde motorslijtage, mogelijke brandstofbesparing en een langere levensduur van de motor.

Synthetische oliën zijn specifiek ontwikkeld om bestand te zijn tegen de extreme belastingen in moderne motoren. Ze hebben een veel groter vloeibaarheidsbereik dan de traditionele minerale oliën. Het grootste voordeel is wel de sterk verhoogde bescherming van de motor. Wanneer een motor voor het eerst wordt opgestart, vraagt een minerale olie enige tijd om zich te verspreiden. Daardoor ontstaat wrijving en dus slijtage tussen ongesmeerde onderdelen. Een synthetisch smeermiddel daarentegen begint zich onmiddellijk te verspreiden en kan daardoor alle bewegende onderdelen in de motor beschermen.

Synthetische oliën kunnen ook belangrijk bijdragen tot brandstofbesparing. Wanneer een truck bezig is zich voor zijn gebruikelijke dagtaak op te warmen, zijn minerale oliën dikker en verplaatsen ze zich trager waardoor de motor meer brandstof verbruikt en minder efficiënt draait. Synthetische oliën verspreiden zich veel sneller waardoor de motor ook zijn optimale prestatieniveau veel sneller bereikt.

Een bijkomstig voordeel van synthetische oliën is dat ze schoner zijn en milieuvriendelijker – en zo in vergelijking met conventionele minerale oliën bijdragen tot vermindering van dieselmotoremissies (DME). Conventionele minerale oliën bevatten ook een grotere hoeveelheid verontreinigingen, zoals zwavel, reactieve en instabiele koolwaterstoffen en andere ongewenste contaminanten die door conventionele raffinage van ruwe olie niet volledig kunnen worden verwijderd.

In al deze belangrijke opzichten overtreffen synthetische oliën de minerale oliën en daardoor bieden ze belangrijke voordelen boven conventionele motoroliën zoals:

  • Uitstekende vloeibaarheid bij lage temperatuur – Pour-point (vloeipunt) is een maateenheid voor de vloeibaarheidsgraad van een smeermiddel bij lage temperaturen. De samenstelling van synthetische smeermiddelen van Mobil Delvac™ is ontwikkeld voor het verminderen van interne wrijving waardoor een uitstekende vloeibaarheid bij lage temperaturen verzekerd is. Daardoor worden mechanische onderdelen effectiever gesmeerd, vooral bij een koude start waarbij de ongesmeerde onderdelen aan ernstige slijtage bloot kunnen staan.
  • Viscositeitsstabiliteit – Betekent een stabielere viscositeit over een breder temperatuurgebied. Mobil Delvac synthetische smeermiddelen leveren niet alleen uitstekende prestaties bij lage temperaturen maar zijn ook bestand tegen verdunning bij hoge temperaturen waardoor een uitstekende bescherming over een breder temperatuurgebied wordt bereikt.
  • Verbeterde oxidatie- en thermische stabiliteit – De verbeterde oxidatiestabiliteit en thermische stabiliteit van Mobil Delvac synthetische smeermiddelen resulteert in een lagere viscositeitstoename bij veroudering en een betere bezinkselremming wat leidt tot minder olieverversingsbeurten en minder stilstandtijd met de mogelijkheid van langere olieverversingsintervallen – die u bij elkaar per saldo tijd en geld besparen. 
  • Uitstekende bescherming tegen slijtage – De nieuwere typen motorvoertuigen moeten hogere torsies en zwaardere belastingen kunnen verdragen. Mobil Delvac synthetische aandrijflijn-smeermiddelen hebben uitstekende anti-scoring eigenschappen waardoor tandwieloverbrengingen bij hoge snelheden en voortdurende schokbelasting langer meegaan. Mobil Delvac 1™ 5W-40 biedt een uitstekende bescherming tegen slijtage.